Sosiaalilääketieteen yhdistys on poikkitieteellinen eri ammattiryhmistä ja tieteenaloilta sekä eri paikkakunnilta tulevien yhteinen keskustelufoorumi. Yhdistys toimii Suomen sosiaalilääketieteen ja kansanterveystieteen tutkimuksen alalla tutkijoiden ja samalla myös tutkimuslaitosten yhdyssiteenä. Sosiaalilääketieteen yhdistyksen toiminnan tarkoitus on erilaisin tilaisuuksin, aloittein ja lausunnoin edistää sosiaalilääketieteen ja sen lähialojen tutkimusta ja koulutusta. Yhdistys juhli ylpeänä 50 toimintavuottaan vuonna 2019. Yhdistys on toimintansa ajan julkaissut Sosiaalilääketieteen aikakauslehteä, josta on sittemmin julkaistu verkkopainosta ja yhdistyksen omaa Podcastia.
Seppo Aro-palkinto
Seppo Aro -palkinto perustettiin vuonna 1997 kunnioittamaan Sosiaalilääketieteellisen aikakauslehden aiemman päätoimittajan, yhdistysaktiivin ja puheenjohtajan Seppo Aron elämäntyötä ja muistoa. Aron kiinnostuksen kohteena tutkimuksessa oli erityisesti terveydenhuollon oikeudenmukaisuus. Palkinto jaetaan nykyisin kahden vuoden välein ansiokkaasta Sosiaalilääketieteellisessä Aikakauslehdessä julkaistusta artikkelista.
Palkinnon voittajia:
-
2020: Paananen R ym. Nuorten aikuisten syrjäytymiseen liittyvät tekijät ja sosiaali- ja terveyspalveluiden ajoittuminen
-
2018: Shadia Rask ym. Työttömistä maahanmuuttajista suuri osa on työkykyisiä ja työhaluisia
-
2016: Tanja Moilanen ym. Yksilön terveysvalinnat ja vastuu osana itsemääräämisoikeutta. Asiakirja-analyysi sosiaali- ja terveysministeriön informaatio-ohjauksesta
-
2014: Leena Heinonen ym. Transsukupuolisten henkilöiden elämäntyytyväisyys ennen sukupuolen korjausprosessia, sen aikana ja sen jälkeen.
-
2012: Tuija Virkki ym. Lähisuhdeväkivallan kehystäminen erikoissairaanhoidossa: puuttumisen ja muutoksen mahdollisuudet